En oberoende informationstjänst.
 
Allmänt
Tandreglering förebygger skador
- Tandreglering =   Ortodonti

- Tandreglerings-
  specialist = Ortodontist

Tandreglering - ortodonti - är den del av tandvården som specialiserat sig på att diagnostisera, förebygga och behandla bett- och tandställningsfel.Välskötta tänderVäl fungerande bett bra för munhälsan
Ett välfungerande bett som dessutom är estetiskt tilltalande ger i väsentlig grad ökad livskvalitet och förbättrar förutsättningarna för att man skall kunna upprätthålla en god munhälsa. Målet med tandreglering är att åstadkomma detta hos varje patient.

Sneda tänderSneda tänder svårt att hålla rent
Sneda och vridna tänder är svåra att hålla rena, och dåligt rengjorda tänder kan i värsta fall leda till karies, tandköttsinflammation och förlust av tänder.

Risk för skador och störd bettfunktion
Hos barn med uttalade överbett kan talet vara påverkat, och risken för skador på framtänderna är stor.Felställda tänder kan också orsaka felaktig bettfunktion, vilken i sin tur leder till onormalt slitage på tänderna och överbelastning på käkbenet.

Även om den felaktiga funktionen inte så ofta orsakar några större problem hos det växande barnet, kan den dock under vuxenlivet ge upphov till olika former av tuggmuskelsmärtor, käkledsbesvär, ansikts- och nacksmärtor, kronisk huvudvärk och spänningshuvudvärk. Problem av den här arten kan många gånger avhjälpas eller förebyggas med hjälp av tandreglering.

Social betydelse
Man skall inte heller underskatta den sociala betydelsen av att ha estetiskt tilltalande tänder som harmonierar med läppar och ansikte. En korrigering av "sneda tänder" med tandreglering ökar individens psykiska välbefinnande och självkänsla.

Här kan du läsa mer om olika tandställningar

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use