En oberoende informationstjänst.
 
Behandlingen

Kan tanden räddas?

Det friska tandköttet har inga fickor, endast en grund tandköttsfåra runt tänderna, 0,5-2 mm djup. Vid parodontit med förlust av tandfäste varierar fickdjupen kring olika tänder från 5 - 10 mm eller djupare. Vid fickdjup omkring 10 mm eller djupare kan förlusten av fästet ha nått ända till rotspetsen.

När fickorna runt en tand börjar närma sig rotspetsen blir tanden allt mera rörlig, ibland så att den besvärar och gör ont vid tuggning. Det är då inte alltid som tanden kan räddas. Det hänger alltså på hur mycket fäste som finns kvar. Därför är det viktigt att söka hjälp på ett tidigt stadium.

Parodontiten kan behandlas

Parodontiten kan hejdas när som helst, så länge tänderna fortfarande har ett fungerande fäste och är stabila i käkarna. I sin enklaste form går behandlingen ut på att så fullständigt som möjligt avlägsna bakterieplacket från tänderna minst en gång per dag.

En regel är att ju tidigare sjukdomen kommer under behandling, desto enklare är behandlingsmetoderna. Om Du misstänker att Du har parodontit, fråga Din tandläkare!

Basen är att minska placket

Basen i all behandling av parodontit består i att avlägsna bakterieplacket från tänderna. Munnens bakterier växer mycket snabbt, det bildas ny bakterieplack på tänderna på ett par dagar. Därför är det egna arbetet med munhygien mycket viktigt. Placket måste varje dag minskas med hjälp av tandborste från tändernas utsida och insida. Tandytorna i mellanrummen mellan tänderna gör man rent med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. För att inte i onödan skada tänder och tandkött, är det viktigt att man får råd och hjälp att välja de lämpligaste hjälpmedlen som passar individen.

Spolning eller sköljning av tänderna avlägsnar inte placket. Det finns i dag inga behandlingsformer som ersätter den dagliga rengöringen av tänderna med borstar, stickor eller tråd.

Ta bort tandsten

Den andra viktiga delen i behandlingen är att man tar bort den tandsten som fäster på tänderna. Tandstenen innehåller bakterier och bakterieprodukter som är oåtkomliga för tandborsten. Tandstenen håller på så sätt inflammationen vid liv och gör att sjukdomen fortsätter.

Att fullständigt ta bort all tandsten från alla tandytor är en svår konst, som kräver goda instrument och långvarig träning. Om tandstenen är hård eller svåråtkomlig, kan flera besök hos tandläkare eller tandhygienist krävas för att man skall få bort all tandsten på alla tänder, vilket är en förutsättning för att inflammationen skall försvinna och parodontiten skall kunna läka ut.

Tandköttsfickan grogrund för bakterier

Om parodontiten inte behandlas i sina tidiga stadier och en del av tändernas fäste redan gått förlorat, kan behandlingen bli mera omfattande. Det bildas då "tandköttsfickor", ett mellanrum, en ficka, mellan tandkött och tand. Dessa fickor är en idealisk tillväxtplats för vissa typer av munbakterier som är särskilt sjukdomsframkallande. Det är därför ofta så, att nedbrytningen av tändernas fäste går snabbare där det finns tandköttsfickor.

Rengöring av fickorna

I fickorna, dolt av tandköttet, finns på tandrotens yta, både plack och tandsten. Det är, särskilt i de djupaste fickorna, svårt att komma åt att ta bort all tandsten, vilket är en förutsättning för att inflammationen skall upphöra och behandlingen skall lyckas.

Bedövning ger smärtfri behandling

De flesta patienterna väljer att få lokalbedövning i samband med tandstensborttagningen, därför att tandköttet oftast är ömt och känsligt i samband med sjukdomen. Behandlingen är då smärtfri.

Operation om fickorna inte går bort

Benfick, när man lossat tandköttetI ett del fall reduceras inte alla fickorna genom den behandling som beskrivits i det föregående. Det beror vanligen på att man icke lyckats komma åt och få helt rent på tandroten i tandköttsfickan. I den situationen är det aktuellt att rengöra tandroten under operation. Operationen kan genomföras först när patienten kan hålla tänderna plackfria.

Operationen innebär att man efter bedövning öppnar en lucka i tandköttet utmed tandroten så att man kommer åt att se och rengöra. Efter rengöringen fäller man tillbaka tandköttsfliken och syr fast den i sitt rätta läge. Ingreppet är helt smärtfritt och tar c:a 30 - 60 minuter beroende på hur många tänder som skall rengöras och på åtkomligheten.

Läkningen efter operation

Läkningen sker som regel helt utan värk eller smärta. Dock är det opererade området ömt vid beröring under tio dagar och skall därför skonas från tandborstning och tuggning. Under tiden sköljer man med en bakteriedödande lösning under en minut, morgon och kväll, vilket effektivt förhindrar placktillväxt.

Efter 7-14 dagar tas trådarna bort. Efter ytterligare en till två veckors fortsatt munsköljning kan tandborstningen åter påbörjas utan obehag. Efterkontrollen av tandrengöringen efter operationen är viktig.

Resultatet av ingreppet blir att tandköttet sluter tätt an kring tanden så att fickan inte längre blir åtkomlig för bakterierna. Patienten kan därefter på egen hand göra så rent att ny inflammation förhindras.

Om flera tänder på olika ställen i munnen är i behov av operation, kan operationerna göras med några veckors mellanrum.

Behandling hos specialist eller allmäntandläkare

En del tandläkare väljer att remittera patienten till en specialistklinik för tandlossningssjukdomar. Det gäller speciellt för behandling av parodontitpatienter som redan förlorat mycket tandfäste och där man ser att operationer kan bli nödvändiga. Andra tandläkare behandlar tandlossningssjukdomen i sin praktik och med stor framgång, ofta i samarbete med tandhygienist. Även patienter som samtidigt har andra sjukdomar och tar mediciner som kan komplicera behandlingen, kan behandlas på specialistklinik.

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use