En oberoende informationstjänst.
 
Rätt hjälpmedel

Kontrollera bakteriebeläggningen

Behandling med färgtabletter för att kontrollera bakteriebeläggning på tändernaBakteriebeläggningarna på tänderna har samma färg som tanden och kan därför vara svåra att se. Ett effektivt sätt att själv kontrollera om man lyckats med sin munhygien är att använda färgtabletter som finns att köpa på apoteket. Kvarvarande bakteriebeläggningar på tandytan färgas röda och det är lätt att se var tandborstningen inte har varit tillräcklig. Infärgningen är ett bra sätt att lära sig ställen i munnen som är svåra att rengöra.

Tandborsten

Tandborsten är en nödvändighet när munnen skall rengöras. Tandborsten bör ha ett relativt litet borsthuvud, för att lättare komma åt svåra vinklar i munnen. Tandborststråna skall vara mjuka och avrundade i toppen för att inte skada tandköttet (gingivan), handtaget på tandborsten skall vara greppvänligt, då blir musklerna i handen inte trötta.

Jämförelse mellan tandborstar

Tandborsten kan antingen vara en manuell eller elektrisk borste, det är en smaksak vilket man väljer. Det viktiga är att den teknik som används verkligen kommer åt överallt och att bakteriebeläggningarna på tänderna avlägsnas. Det är betydelsefullt att byta tandborste ofta, t.ex. en gång i månaden. En tandborste med fräscha, spänstig borststrån som inte "spretar" har mycket större rengörande effekt än en sliten borste.

De tandborstningsmetoder som i dag rekommenderas, både för att förebygga och för att behandla tandlossningssjukdom, förutsätter att man har en mjuk (inte "extramjuk") tandborste. Detta för att inte i onödan irritera tandköttet. Tandborstens skaft skall erbjuda ett ordentligt grepp så att den lätt kan styras i olika vinklar så att alla tandytor kan borstas. Borstningen sker med lätt hand så att stråspetsarna får arbeta över tandytan.

Vilken tandborste är bäst?

Det finns ett mycket stort antal tandborstar på marknaden. Grundregeln är att man kan göra rent på tänderna med i stort sett vilken som helst av dem. Som regel hänger det mer på viljan och ambitionen än på tandborstens utformning. Om du inte fått andra rekommendationer av din tandläkare: Välj en mjuk tandborste för att inte skada tandköttet, välj en tandborste med ett litet borsthuvud om du har trångt i munnen, har svårt att gapa eller vill kräkas när du borstar, välj ett skaft som är bekvämt att hålla i och som gör att du känner att du kan komma åt överallt i munnen utan att stöta emot med skaftet. Ett rakt skaft är enkelt att använda. Tandborststrånas färg, varierande längd eller vinkling i förhållande till skaftet har sannolikt mindre betydelse. Om det är svårt att välja hjälper tandläkaren och tandhygienisten gärna till med goda råd.

Tandborstar för barn

Tandborstar för barn har ett kort och smalt borsthuvud, som tillåter att man kommer åt att borsta både på utsidan och insidan av tänderna. Stråna skall vara mjuka för att inte göra illa i munnen. Redan när den första tanden kommit fram kan man börja borsta. Skaftet bör inte vara alltför kort åtminstone inte om man väljer metoden att både barnet och en vuxen håller i borsten.

Alternativa tandborstar

"Interdentalborsten" är en mellanrumsborste som ser ut som en liten flaskborste och används i behandlingen av parodontit, eller efter rekommendation för rengöring mellan tänderna eller under broar. Användningen förutsätter att det finns ett utrymme som är lagom stort för att borsten skall få plats. Borsten skjuts in mellan tänderna och dras fram och tillbaka ett tiotal gånger. Den är skonsam och mycket effektiv på de ställen där utrymme redan finns. Den tillverkas i olika grovlekar. Man väljer den storlek som kan användas utan att ståltråden rör vid tänderna.

"Vinkelborsten" eller enbindelsborsten är en liten borste med endast en borstbindel placerad i rät eller spetsig vinkel i förhållande till skaftet. Den rekommenderas för rengöring av speciellt svåråtkomliga ställen såsom furkationer (Läs mer på Tandlossning, Munhygien) eller bakom de bakersta stora kindtänderna. Rätt använd kan den vara mycket effektiv.

Din tandläkare eller tandhygienist kan informera om hur interdentalborsten och vinkelborsten fungerar och om de är lämpliga för Dig att använda.

Elektriska tandborstar

El-tandborsten kan för många vara ett bra alternativ, men kom ihåg att tekniken är lika viktig som när vi borstar med en manuell tandborste. Det är viktigt att borsta där bakterierna sitter, vid tandköttskanten, rådgör gärna med en tandhygienist vilket som passar dig bäst. Samtidigt som du får en instruktion i vilken metod och vilka hjälpmedel som passar för dina tänder.

Det finns ett stort antal elektriska tandborstar på marknaden. De kan vara lika effektiva som en vanlig tandborste. Vissa fabrikat signalerar efter två minuters användning, vilket kan vara en lämplig tandborstningstid i en frisk mun utan parodontit. En elektrisk tandborste kan vara till särskild nytta hos personer med försvagad muskelkraft i armen eller handen eller vid problem med muskelkoordinationen. Tandborsten kan till exempel hållas med båda händer om det underlättar styrseln och tandborstens anläggning.

De flesta föredrar en borste som är uppladdningsbar, vilket sannolikt blir billigare i längden. Välj gärna en av de borstar som säljs mest och som kan bytas om det blir något fel. Tandläkare och tandhygienist kan hjälpa till att råda. Betrakta inte den elektriska tandborsten som en investering utan som en förbrukningsvara.

Tandborstningsmetoder

En bra metod kan vara att man siktar på en tand i taget; först på utsidan, sedan på insidan och på sidotändernas tuggytor. Gnugga med stråspetsarna åtta - tio tag på varje yta, sikta särskilt på övergången mellan tandkött och tand, där placket ofta börjar samlas. Borsta tandgrupp för tandgrupp

När vi byter grepp om tandborsten är det lätt att hoppa över någon tandgrupp, tänk på det.

Tandtråd

Tandtråd är ett utmärkt hjälpmedel för rengöring mellan tänderna. När mjölktänderna ersatts av de permanenta tänderna är det bra om man åtminstone två - tre gånger per vecka kan göra rent mellan alla tänder med hjälp av tandtråd. Rätt använd bidrar tandtråden till att förhindra dålig bakterielukt från munnen, minska risken för inflammation i tandköttet och till att förebygga tandlossningssjukdom. Lättaste sättet att använda tandtråden är att knyta den till en ögla, stor som en apelsin. Man kan då, utan att vira tråden runt fingrarna, hålla den med fingerspetsarna och nå med tråden även bakom de bakersta tänderna.

Om kontakten mellan tänderna är hård, kan tandköttet såras, om tandtråden med kraft trycks genom kontaktpunkten mellan tänderna. Ett sätt att undvika sådana skador är att tråden sträcks och försiktigt "sågas" genom kontaktpunkten. När tråden passerat genom kontakten förs den nedåt och uppåt utmed tandytan på båda tänderna, en yta åt gången. I det friska tandköttet skall detta inte göra ont eller orsaka någon blödning. Om tandköttet blöder när du använder tandtråd, be din tandläkare eller tandhygienist kontrollera om du har en inflammation i tandköttet eller om din teknik är felaktig.

Tandstickor

Tandstickor bör normalt inte användas för ofta i en frisk mun. I en frisk mun är tandtråden det lämpligaste hjälpmedlet för regelbunden rengöring mellan tänderna. Tandstickor bör användas endast i samråd med tandhygienist eller tandläkare. De kan användas för att avlägsna irriterande matrester som fastnat mellan tänderna. Om tandstickor används varje dag, arbetar man så småningom bort det tandkött som normalt sticker upp mellan tänderna och som förhindrar ansamling av mat. Däremot kan tandstickor i vissa fall vara lämpliga för rengöring mellan tänderna vid en tandlossningssjukdom med djupa fickor, om avsikten är att tandköttet mellan tänderna skall dra sig tillbaka så att fickorna reduceras.

Även efter behandlingen av en parodontit kan daglig användning av tandstickor vara den mest lämpliga metoden för att hålla rent mellan tänderna. Tandstickor används alltid utan tandkräm.

Sponsorer

Tandläkare

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use